İltihaplar

Adaçayı Yağı Faydaları

Adaçayı Yağı Nedir ? ,Adaçayı Yağının Faydaları,Adaçayı Yağının Sağlık Faydaları,Cilt için Adaçayı Yağı 

Yapraklar, çiçekler, saplar ve tohumlar dahil olmak üzere , adaçayı bitkisinin birçok parçası kullanılabilir . Alternatif sağlık uygulamalarında aromaterapide adaçayı yağı oldukça popülerdir. Bu yazıda, adaçayı yağının kullanımlarına ve önerilen sağlık faydalarına bir göz atıyoruz. . Bu iddiaları destekleyecek herhangi bir bilimsel kanıt bulunup bulunmadığına da bakacağız. Yağın nasıl kullanıldığını ve hangi yan etkilerin meydana gelebileceğini de inceliyoruz.

Adaçayı Yağı Nedir ? 

Adaçayı ( Salvia sclarea ), Akdeniz Havzası’na özgü çiçekli bir bitkidir. Bitkinin yapraklarından ve tomurcuklarından çıkarılan uçucu yağ, bir aromaterapi tedavisinin bir parçası olarak ve hafifçe soluk alıp verebileceğiniz temiz, ferahlatıcı bir kokuya sahiptir. Adaçayı yüksek sıcaklık bölgelerinde büyür. Genellikle çayda tatlandırıcı olarak kullanımı için yetiştirilir. Göz sağlığına yönelik bir tedavi olarak geleneksel kullanımı vardır. Ancak şu anda çeşitli sağlık yararları için çalışılmaktadır.

Adaçayı Yağının Faydaları 

  • Adaçayı YağıBu uçucu yağda kamfor ve camfenin varlığı, ona bir antifungal özellik kazandırır. Bu yağ hem içten hem de dıştan mantar enfeksiyonlarını inhibe edebilir ve dizanteri, deri hastalıkları, ayak mantarı veya dermatit gibi mantar enfeksiyonlarından kurtulmayı sağlar . Bu özellik cilt bakım ürünlerinde kullanımının ardındaki sebeplerden biridir.
  • Mantar enfeksiyonlarına karşı koruma sağlayan adaçayı  yağındaki bileşenler ayrıca mikrobik enfeksiyonlara karşı da koruma sağlar. Bu nedenle, küçük yaraları veya kesikleri tahriş edici veya potansiyel olarak tehlikeli enfeksiyonlardan koruyabilirsiniz.
  • Bu yağ, bakterileri öldürdüğü ve vücutta büyümelerini önlediği için bakteriyel enfeksiyonlara karşı aynı derecede faydalıdır. Bu özellik ayrıca kulak, burun, boğaz, göz, genital organlar, üretra, kolon, bağırsaklarda ve ayrıca ciltte ve yaralarda bakteriyel enfeksiyonları iyileştirmek için kullanılabilir.
  • Bu belki de bu esansiyel yağın en değerli yönüdür ve anti-aging ve cilt bakım ürünlerinde yaygın kullanımının ardındaki sebep . Antioksidanlar, adından da anlaşılacağı gibi, yaşlanmanın ana nedenleri olan vücuttaki oksidanlara veya serbest radikallere karşı hareket ederler. Bu antioksidanlar yaşlanmasını yavaşlatır ve kırışıklıkların, sarkmış cilt ve görme ve işitme yetenekleri azalma gibi belirtiler önlemek arızalı beyin, hafıza kaybı, dokuların dejenerasyonu, makula dejenerasyonu ve sinir bozukluklarını tedavi etmede yardımcıdır.
  • Antimikrobiyal, antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahip olduğu için yaralar, cerrahi insizyonlar, postnatal yaralanmalar, ülserler ve yaralar için antiseptik olarak hizmet eder.
  • Ciltte iltihaplanma, ateşe bağlı iltihapları azaltır ve zehirli maddelerin kan dolaşımına girmesini önler . Aynı zamanda aşırı zehirli ve narkotik ilaçların etkilerini, aşırı tuzlu veya baharatlı yiyeceklerin yutulmasını , çok sıcak rüzgarların vb . Etkilerini azaltır. Mide, bağırsak ve boşaltım yollarında da iltihaplanmaya yardımcı olur.
  • Adaçayı  yağının bu özelliği, mide, göğüs ve bağırsaklarda ağrı, ayrıca öksürük, kasılma ve kramplar dahil olmak üzere, spazmlardan kaynaklanan tüm problemlerin tedavisinde faydalıdır.
  • Bu özelliklerin ikisi de, safranın deşarjını destekleyen bir madde olan aynı anlama gelir. Bu, sindirimde yardımcı olur , mideyi yatıştırır ve tüm sindirim sisteminin işlevselliğini aşırı asitlerin neden olduğu iltihaplara karşı geliştirir. Aynı zamanda, mide ve kan dolaşımındaki asitleri nötralize eder, böylece asitliği ve asidozu rahatlatır , bu da bizi asidite nedeniyle peptik ülserlerden korur, ayrıca asit seviyelerinde yükseldikçe  döküntü ve cilt hastalıklarından da korur.

Adaçayı Yağının Sağlık Faydaları 

  • Adaçayı  yağı, atıklar ya da terleme yoluyla kandaki toksinlerin giderilmesini hızlandırır ve böylece kanı saflaştırır ve depüratif hale gelir.
  • Gıdaların ayrışmasını kolaylaştırarak hazımsızlık durumunda sindirim tıbbı görevi görür. Bu, safra ve mide sularının salgılanmasını teşvik ederek ve sindirim sistemine karışan sindirim sistemindeki mikrobiyal büyümeyi engelleyerek yapar.
  • Bu uçucu yağ, adet dönemlerini düzenler ve tıkanıklığı giderir. Östrojen gibi belirli hormonları harekete geçirir, bu da açık menstruasyona neden olur ve baş ağrısı , bulantı, halsizlik, yorgunluk, depresyon , duygudurum dalgalanmaları ve dönemin diğer ilişkili semptomları gibi sorunlardan kurtulma sağlar.
  • Göğsünüzdeki ve solunum sisteminizdeki öksürük, soğuk algınlığı ve enfeksiyonlardan kurtulmanızı sağlayabilir. Ayrıca, soğuk algınlığından kaynaklanan tıkanıklıktan kurtulma sağlar.
  • Adaçayı  yağı, enfeksiyonlarla savaşarak ve bunlardan kaynaklanan inflamasyonu azaltarak ateşi azaltır.
  • Bazı sıvıların deşarjını teşvik ederek ve bağırsakları uyararak, atılımı kolaylaştırır ve kabızlığı ortadan kaldırır
  • Bu esansiyel yağın tüm özellikleri tek bir terim ile tanımlanacaksa, ‘uyarıcı’ uygun olanı olacaktır. Görüntülediği özelliklerin çoğu bu özelliğin farklı ifadeleridir. Beyin, sinir sistemi, karaciğer, dalak ve dolaşım ve boşaltım sistemlerini uyarır, böylece onları aktive eder ve optimize eder.

Cilt için Adaçayı Yağı 

Adaçayı Yağı Bu, kozmetik dünyasında anti-leke ve leke önleyici kremlerin önemli bir bileşeni olarak güçlü bir yer yapan bir başka özelliktir. Bu özellik, yara izlerini, cilt çatlaklarını, doğum sonrası karın çatlaklarını  önler ayrıca çürük ve yaraların bıraktığı izleri ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Bu ayrıca yaraların ve insizyonların hızlı iyileşmesinde de yardımcı olur.  Adaçayı  yağının antibakteriyel, antifungal, antimikrobiyal ve antiseptik özellikleri, hem iç hem de dış enfeksiyonlardan sağlam bir koruma sağladığı için etkili bir dezenfektandır.

 

Yazımız burada sona ererken adaçayının bir çay olarak özellikle kış aylarında limonlu veya limonsuz tüketiminin önemli olduğunu vurgulamak isteriz. Yazımızı sabırlı bir şekilde okuduğunuz için teşekkür eder, yorumlar kısmından sorularınızı sorabilirsiniz. 

Devamını Gör

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close