İltihaplar
Susam Yağı Sağlık Faydalar
Susam Yağı Nedir? ,Susam Yağı Faydaları,Susam Yağı Göz Sağlığı,Susam Yağı Diş Bakımı ,Saç ve Cilt için Susam Yağı ,Susam Yağı Kullanımı ,Susam Yağı Yan Etkileri ve Alerjileri

Susamlar genelde simit yerken denk gediğimiz veya annemizin bizlere evde poğaça yaparken kullandıkları basit çeşniler gibi görünse de susamın sağlık açısından yararları son derece fazladır. Tabi bu yararlar sadece susamdan değil, susam yağı ile de alınmaktadır. Bizlerde bu yazımızda sizlere susam yağının nasıl elde edildiği ve sağlık açısından nasıl kullanıldığını aktaracağız. İyi okumalar dileriz.
Susam Yağı Nedir?
Susamın tohumlarından elde edilen sarı renkli bir yağ olan susam yağı uzun zamandır yaygın olarak kullanılan bir şifa maddesidir. Susam tohumları, öncelikli olarak Afrika’da bulunan sarımsı kahverengi tohumlardır, ama aynı zamanda Hint Yarımadası’nda daha küçük miktarlarda da büyür. Hoş bir tadı vardır ve besinlerle doludur. Bu nedenle tohumlar ve yağlar çoğu zaman kendilerini birçok yiyecekte yararlı bir bileşen olarak bulurlar. Yemek pişirmeye ek olarak, özellikle cilt bakımında kozmetik amaçlar için kullanılırlar. Antibakteriyel ve anti-inflamatuar özellikler, yağı sivilceleri azaltacak, döküntülerin ciltte görünmesini engelleyecek ve yaraları iyileştirecek kadar etkili kılar.
Bunun yanı sıra, susam yağı kemik büyümesine yardımcı olmak, kan basıncını düşürmek, depresyon ve anksiyeteyi yönetmek, optimum kalp sağlığını korumak, kanseri önlemek, inflamasyonu azaltmak ve sindirim sürecini iyileştirmek gibi sağlık yararları konusunda çok şey sunmaktadır. B kompleksi, E, D ve fosfor , kalsiyum gibi mineraller ve saç güçlendirmesini destekleyen bazı proteinler gibi önemli vitaminler ile zenginleştirilmiştir .
Susam Yağı Faydaları
- Susam tohumları vitamin ve minerallerin bir güç merkezi. Bakır, çinko , magnezyum , demir ve kalsiyum ile yüklüdür. Susam yağı, ekstraksiyon prosesi sırasında bazı miktarlarda kaybolduğu için tohumlar kadar fazla besin maddesi içermemesine rağmen, hala en faydalı özellikleri muhafaza etmektedir. Kırmızı kan hücrelerinin, kan dolaşımının ve metabolizmanın üretimine yardımcı olan çinko ve bakır içeriği ile özellikle bilinir. Bakır aynı zamanda anti-enflamatuar özellikleri ile bilinir ve eklem iltihabı ağrısını azaltmaya , eklemlerin şişmesine ve kemikleri güçlendirmeye yardımcı olur.
- Susam yağı, eski çağlardan beri yemek pişirmede yaygın olarak kullanılmıştır. Yenilebilir yağ olarak susam yağı kan basıncını düşürür, lipit peroksidasyonunu azaltır ve hipertansif hastalarda antioksidan durumunu arttırır.
- Susam yağı, doğrudan serotonin aktivitesine bağlı olan tirozin olarak bilinen bir amino asit içerir. Serotonin ruh halimizi etkileyen bir nörotransmitterdir. Bir dengesizlik depresyon ve strese yol açabilir. Uzmanlara göre, susam yağının diyete dahil edilmesi serotonin üretiminde yardımcı olur ve bu da pozitif hissetmeye ve kronik stresin uzaklaşmasına yardımcı olur.
- Susam tohumları, diğer çeşitli besinlerin yanı sıra iyi bir magnezyum kaynağıdır. Bunların hepsi birlikte susamın kandaki glikoz seviyelerini düşürmesini ve böylece diyabet riskini engellemesini sağlar. Diyabet hastaları yemek pişirmek için susam yağı seçebilirler.
- Susam yağı çok miktarda demir içeriyor. Bu yüzden anemi ve diğer demir eksikliği problemleri için en çok tavsiye edilen ev ilaçlarından biridirler.
- Susam yağı, zengin bir anti-kanser yapıya sahip olan ve bir mineral olan magnezyum içerir. Bunlar ayrıca fitat olarak bilinen bir kanser karşıtı bileşik içerir. Bu bileşenlerin sinerjik etkileri, susam yağının kolorektal tümörler riskini azaltmasını ve hatta bunların başlangıcını önlemesini sağlar.
Susam Yağı Göz Sağlığı
Geleneksel Çin ilaçlarına göre, gözler ve karaciğer çok samimi bir ilişki içerisindedir. Karaciğerin kanı depolayabileceğine ve karaciğerin kan dolaşımını sağladığına ve düzgün işleyebildiğine inanılıyordu. Susam yağı, kanın daha iyi akmasını sağlayan ve böylece gözleri beslediğine inanılan, karaciğer için doğal bir tonikdir. Bu terapötik etkiler ayrıca bulanık görme, yorgun ve ağrılı gözleri tedavi edebilir. Göz kapaklarınızı susam yağıyla düzenli olarak masaj yapmak ayrıca koyu halkaları ve kırışıklıkları silmeye yardımcı olabilir .
Susam Yağı Diş Bakımı
Yağ çekilmesi, ağız sağlığının desteklenmesi ve plak çıkarılması için izlenen eski bir Ayurveda tekniğidir. Boş bir yemek kaşığı yağ alınır ve 20 dakika boyunca ağızda tutulur ve sonra tükürülür. Toksinleri vücuttan çıkardığına inanılmaktadır. Bu uygulamada, tıbbi özellikleri nedeniyle susam yağı yaygın olarak kullanılmaktadır.
Saç ve Cilt için Susam Yağı
- Susam yağı ile saç ve saç derisine masaj yapmak, erken grileşmeyi önlemede yardımcı olabilir ve saçların doğal renginin daha uzun süre korunmasına yardımcı olur. Aslında, susam yağı saç kararrma özelliklerine sahiptir. Bu yağın düzenli kullanımı saçı daha koyu ve sağlıklı tutmanıza yardımcı olabilir.
- Susam yağı, antibakteriyel ve anti-inflamatuar özellikleri nedeniyle Ayurveda’da değerlendirilmektedir . Cilt için güzellik bakımlarında yaygın olarak kullanılır, çünkü mükemmel bir nemlendiricidir, sağlıklı cildin yenilenmesini destekler, yaşlanma karşıtı özelliklere sahiptir ve doğal bir SPF olarak kabul edilir. Ayrıca, ısınma özelliği ve cildin derinliklerine sızma kabiliyeti nedeniyle yoğun bir şekilde masaj yağı olarak kullanılır.
- Susam yağında bulunan antioksidanlar, cildin detoksifiye edilmesine yardımcı olur. Antioksidanlar tüm bu suda çözünen toksinleri emer, böylece detoksifikasyonu sağlar . ½ fincan susam yağı, ½ fincan elma sirkesi ve ¼ su bardağı suyu karışımı ile düzenli olarak yıkanması cildi detoksize etmeye yardımcı olur ve sağlıklı ve parlak bir cilt sağlar .
- Susam tohumu yağı, anti-inflamatuar özelliklere sahiptir, bu da onu doğal bir iyileştirici ajan yapar. Antibakteriyel özellikler , cildi etkileyen stafilokok, streptokok ve ayak mantarı mantarı gibi çeşitli bakterilerle savaşmaya yardımcı olur . Susam tohumu yağı ve ılık su karışımı, vajinal mantar enfeksiyonları için etkili bir ev ilaçtır.
Susam Yağı Kullanımı
Susam yağı Asya mutfağında yüzyıllardır kullanılmaktadır. Ayrıca, Ayurveda tıbbında, bitkisel yağların yaklaşık% 90’ı için baz yağ olarak kullanıldığı tıbbi amaçlara da sahiptir. Ayurvedik terapide, susam yağı vücudunu güçlendirmek ve detoksifiye etmek ve tüm hayati organların düzgün çalışmasını sağlamak için kullanılır. Ayrıca kutsal ve dini törenlerde kullanılır. Bugün susam yağı, cilt ve masaj yağları, saç bakım ürünleri, kozmetikler, sabunlar, parfümler ve güneş koruyucularının ortak bir bileşenidir . Susam yağı mükemmel nemlendirici, yatıştırıcı ve yumuşatıcı özelliklere sahiptir.
Susam Yağı Yan Etkileri ve Alerjileri
Susam yağının diyette kullanılmasının yan etkileri arasında vücut ağırlığında artış, kolon kanseri riskleri , divertikülit , buna aşırı duyarlı olan kişilerde alerjik reaksiyonlar, anaflaksi , apendiks enfeksiyonu , ishal , deri döküntüleri , saç dökülmesi ve hatta düşük ihtimali vardır. Fakat genelde bu etkiler çok ende görülür ve yağın yanlış kullanımı ile meydana gelir.
Susam yağı hakkında size elimizden geldiği kadar bilgilendirmede bulunduk. Umarım yararlı bir yazı sunmuşuzdur. Sağlıklı günler dileriz.